SIR OD INDIJSKOG ORAHA🧀

iPhoto by Nevena Veselinović

SIR OD INDIJSKOG ORAHA🧀

 • null

  15 min

 • null

  Zdrava hrana, Maxi

 • null

  300 din

 • null

  Ne sadrži gluten

Ono što mi zovemo indijski orah zapravo potiče iz Brazila i namirnica je vrlo zahvalna za pripremu raznovrsnih slatkih i slanih delicija. Bogat je gvožđem koji je zadužen za prenos kiseonika po telu, fosoforom ( za koncentraciju) cinkom ( sinteza proteina i DNK, snažan antioksidant i balans hormona) selenom ( za rad mozga) i magnezijumom zahvaljujući kom se dešava pravilna apsorpcija kalcijuma.
Osim ovih minerala, bogat je vlaknima koja podstiču pravilan rad creva, zatim aminokiselinama koje smanjuju napetost i podstiču dobro raspoloženje, nezasićenim mastima dobrim za krvne sudove i rad srca. Odličan je i za regulaciju nivoa šećera u krvi.
– 180 gr sirovog indijskog oraha
– 50 gr perli tapioke ili brašna od tapioke

– 15 gr kokos maslaca
– 5 gr himalajske soli sa suvim začinima – sok 1🍋
– 35 gr čiste vode
Indijski orah potopiti u vrelu vodu na 20 min, procediti i staviti u blender sa ostalim namirnicama iz recepta. Dobro izblendati, zatim blago promešati na zagrejanom teflonu ili tiganju sa par kapi ulja dok smesa ne počne da se zgušnjava ( kao palenta). Izliti u uljem premazani kalup ili činijicu i kada se malo ohladi odliziti u frižider na minimum 1,5h. Servirati sa začinima. Ja sam dodala moj omiljeni sušeni mleveni  sremuš i chili ljuspice. 💋💋💋

Veganska ishrana nije samo soja – iako vegani jedu samo biljne proizvode, to ne znači da ne mogu jesti pomfrit, testeninu, palačinke, sushi (bez ribe) i pizzu. “Čoveče, pa oni su kao mi!” Da…jesu??