BARENE ĆUFTE OD POVRĆA I ORAHA

iPhoto by Nevena Veselinović

BARENE ĆUFTE OD POVRĆA I ORAHA

  • null

    25 min

  • null

    Zdrava hrana, Maxi

  • null

    450 din 2 porcije

  • null

    Ne sadrži gluten

Barene (a kao pečene) ćufte od oraha i povrća poslužene sa svežim celerom i čorbicom od belog batata, badema i sušenog samlevenog sremuša.

Recept za ćuftice :

– 100 gr sirovog oraha – 1/3  šargarepe – 1/2 manjeg praziluka – 2 manja cveta brokolija

– 5 kašika umeboši sirćeta ( umeboši je japanska šljiva koja nadoknađuje elektrolite usled dehidratacije, a njeno sirće lekovita zamena za so bogata belančevinama, gvožđem i fosforom – dobar za koncentraciju i pamćenje). Povrće blago izdinstati, orah na suvo izblendati do ljepljive mase skoro kao za puter i sjediniti sa povrćem, dodati umeboši sirće, opet izblendati zajedno sa povrćem i oblikovati u ćuftice spermne za finalnu termičku obradu.

Ja sam sve pripremala istovremeno tako što mi se u donjem delu @thermomix.fit aparata na pari kuvalo povrće za čorbicu, a na istoj toj pari sam u isto vreme u gornjem delu “pekla” ćufte,  i to sve za 20 min. Moj posao se sveo na oblikovanje ćufti i pritiskanje dugmića na aparatu, sve drugo je radio Termomix. Najiskrenije da vam kažem, prilično sam suzdržana u izlivu oduševljenja prema ovom čudu, jer sam i sama kao neko ko je iskusan u kuhinji i kome su mnogo puta pokazivali razne kuhinjske aparate, bila skeptična dok su me uveravali koliko je dobar. E pa još je bolji. Priznajem.🙌 Mnogo stvari se naravno može napraviti u većini dobrih blendera, ali da isprljate takoreći jedan sud, istovremeno u sudu sameljete mešavinu celog zrna žitarica kao sa mlina vodenice, pa u istom sudu zamesite testo i sve to bez ikakvog fizičkog napora, zatim da “skuvate” hleb kao da je pečen dok  istovremeno pravite sarmu, rižoto i čorbicu, ili bilo koje jelo, i slatkiš☝🏻 i to sve na pari ( a kao da je pečeno) u to nisam verovala da je moguće. I da! ima instaliranih 1000 i nešto  recepata😱 ( nisu samo biljni i ne ograničavaju vas  da pravite po svom sopstvenom). Ima i vagu koja meri farmaceutskom preciznošću i sečenje koje sveže povrće za salatu u zavisnosti od brzine seče po željenom obliku. 😯Plus isti ovaj aparat pravi najbolju kapućino penu, mafine, cheesecake🤪. I meri kalorijsku vrednost svake namirnice. Već planiram tematske radionice Veganluk

Veganska ishrana nije samo soja – iako vegani jedu samo biljne proizvode, to ne znači da ne mogu jesti pomfrit, testeninu, palačinke, sushi (bez ribe) i pizzu. “Čoveče, pa oni su kao mi!” Da…jesu??