PASTA BALLS OD BATATA

iPhoto by Nevena Veselinović

PASTA BALLS OD BATATA

  • null

    15 min

  • null

    Zdrava hrana, Maxi

  • null

    300 din

Na blogu već imate recepte za sjajne bezglutenske ćevape od batata i pirinča sa prilogom od matovilca, ali i ove ćuftice su pravi specijalitet  zahvaljujući batatu koji kada se skuva postaje posebno slastan. Ova naizgled čudna kombinacija sa integralnim testeninama omogućava da lako i brzo pripremite ćuftice koje možete oblikovati i koje se prilikom pečenja i što je još važnije sečenja neće raspadati, pod uslovom da upotrebite pravi odnos sastojaka. Biće  slasne, ni preterano suve ni raspadljive. Ovo posebno napominjem jer profesionalni kuvari kojima nije specijalnost biljna hrana imaju tendenciju da se vodeći se rutinskim iskustvom (koje u pripremi ovih namirnica nema nikakvu upotrebu vrednosti:) prema sastojicima ophodne kao prema mlevenom mesu te smesu za biljne burgere ili cufte, da se banalno izrazim, bukvalno rastroćkaju tako da se ne može termički obaditi i onda se ili razliva po tanjiru kao da jedete pire umesto burgera ili cufti ili bude izrazito suvo. Oba slučaja su uglavnom rezultat nedovoljne količine vezivnih sastojaka  ( žitarica ) ili preterivanja sa istim zbog čega postaje  suva. 

Recept:

1 veći narandžasti batat 

Integralne pšenične testenine ( Pene)  250 gr sirovih 

hladno cedjeno ulje 6 supenih kasika 

himalajska so 1,5 supena kasika 

Kurkuma 1 kafena kasika 

Kumin 1/2 kafene kašike 

Skuvati testenine i batat, procediti, izblendati sa uljem i začinima, prohladiti i oblikovati cufte ili burgere željene veličine ( 45 gr) 

Peci na grilu sa obe strane ili u rerni na 200 C 25 min uz okretanje. 

Poslužiti uz kinou, dinstani ljubičasti kupus sa miksom semenki i mikrobilje amaranta.

Veganska ishrana nije samo soja – iako vegani jedu samo biljne proizvode, to ne znači da ne mogu jesti pomfrit, testeninu, palačinke, sushi (bez ribe) i pizzu. “Čoveče, pa oni su kao mi!” Da…jesu??