ROLNICE OD BATATA

iPhoto by Nevena Veselinović

ROLNICE OD BATATA

 • null

  25 min

 • null

  Zdrava hrana, Maxi

 • null

  250 din

 • null

  Ne sadrži gluten

U poslednje vreme se sve češće susrećemo sa različitim dijetama, trendovima u ishrani i sve je više flertovanje sa pojmom zdravlja. Ono sto je međutim nepobitna činjenica je da je osnova zdrave ishrane ona ishrana koja je utemeljena na nerafinisanim, celovitim namirnicama, bez trans masti, kuhinjske soli, loših šećera, brašna i peciva punih aditiva.  To je ishrana koja se zasniva:
– na celovitim žitaricama čije se brašno dobija mlevenjem sa opnom i bez dodataka aditiva
– na zdravim mastima koje crpimo iz namirnica koje su bogate istim ili korišćenjem nerafinisanih hladno ceđenih ulja
– na prirodnim šećerima iz namirnica ili onim sa najmanjim GI koji ne dovodi do glukoznih oscilacija i ekstremnog zakiseljavanja organizma ( kisela sredina je normalna samo za želudac i creva, dok nezdravom rafinisanom hranom  dovodimo do povećanja kiselosti tkiva na uštrb creva i želuca)
Nerafinisana ishrana bazirana pretežno na namirnicama kojima su nas naši roditelji nudkali prvih 20 godina života, a koje pomažu acido- baznu ravnotežu u organizmu tj.ishrana pretežno bazirana na  neprskanom voću i povrću je temelj zdravlja.
Tako su se zapravo i naši preci hranili. Pila se kafa od prženog ječma, pravili hlebovi od kiselog testa heljde bez  industrijskog  kvasca, voće i povrce se fermentisalo sa  manjom količinom soli bez dodataka esencije i hemije. Meso se jelo jednom do dva puta godišnje ili nije uopšte, a fizička aktivnost i boravak na svežem vazduhu je bio svakodnevan. Treba vam samo malo volje i pažnje usmerene ka sebi i jedno malo parče zemlje ili čak saksije za zasad, ako je kupovina organskog izdatak. Sve ostalo su izgovori.
Prema tome trk na pravljene ovih sjajnih povrćnih rolnice koje odlično idu kao predjelo ili lagana večera 😘
Namirnice:
 1. Batat 1 kom
 2. Praziluk 1 struk opciono
 3. Beli krompir 1 kom
 4. Sveži kupus 1/3 glavice
 5. Arama končaste alge – veći prstihvat
 6. Himalajska so
 7. Kajen paprika 1 supena kašika
 8. Kari 1/2 kafene kasike
 9. Hladno ceđeno ulje kikirikija
Priprema:
 1. Oljuštiti i izrendati povrće (na krupnije trake
 2. Beli krompir tvrdo skuvati zajedno sa arama algama ( one se ne moraju namakati prethodno, dovoljno je kuvati ih do 20min ili samo preliti vrelom vodom)
 3. Alge odvojiti, a tvrdo skuvani krompir izrendati i sjediniti sa svežim povrćem, dodati so i sve zajedno dinstati na kikiriki ulju na umerenoj vatri dok ne smekša
 4. Kada se izdinsta procediti od eventualnog viška ulja ( mada ne bi tebalo preterivati sa istim) i dodati alge
 5. Ostaviti da se ohladi
 6. Posle hlđenja oblikovati rolnice i servirati uz posipanje crnog kima ( čurekot) ili crnog susama ako vam je čurekot previše intezivnog ukusa
Prijatno!!! ❤

Veganska ishrana nije samo soja – iako vegani jedu samo biljne proizvode, to ne znači da ne mogu jesti pomfrit, testeninu, palačinke, sushi (bez ribe) i pizzu. “Čoveče, pa oni su kao mi!” Da…jesu??