ZEMIČKE OD RAŽI SA REISHI GLJIVOM

iPhoto by Nevena Veselinović

ZEMIČKE OD RAŽI SA REISHI GLJIVOM

 • null

  90 min

 • null

  Zdrava hrana, Maxi, Primed Bio apoteke za reishi prah

 • null

  200 din

Hlebovi i peciva su kao što sam već i pisala uvek dobrodošla tema kada su recepti u pitanju. Miris hleba nas direktno povezuje sa našim korenima i pričama u kojima su naši slavni i hrabri preci često mesecima opstajali samo zahvaljujući kori hleba. Mešenje testa za domaćicu ili onoga ko to radi i voli to što radi predstavlja meditativno stanje, a rad rukama inače smiruje živce i pospešuje kreativnost. Ako ovo sve nije dovoljno da se bacite na izdradu ukusnih zemički, onda će saznanje da su obogaćene prahom supermoćne reishi gljive lat. ganiderma lucidnim ( a kako je naši nazivaju – hrastova sjajnica- jer po predanju od nje sijaju oči) biti i više nego dovoljan razlog.
Dehidrirani listići ove gljive koja raste na hrastovom panju mogu se naći u gotovo svim bio shopovima, pripremaju se jednostavno prelivanjem vrelom vodom uz prethodno namakanje i 30.- o minutno kuvanje na umerenoj temperaturi. Kinezi je koriste hiljadama godina, a ima ukorjenjenu primenu i u srspkoj narodnoj medicini koja doduše nije toliko poznata i ozvaničena kao indijska Ajurveda i kineska narodna medicina. Ova gljiva je poznati adaptogen, a adaptogenima se nazivaju biljke koje imaju snažan uticaj na normalizaciju organizma i povećanje otpornosti istog u odnosu na širok spektar nepovoljnih stanja uzrokovanih fizičkim, hemijskim ili biološkim faktorima. Deluje kao snažan stimulans kod oslabljenog imuniteta, kao čistač jetre, protiv infekcija i gljivica, značajno pomaže u borbi protiv malignih oboljenja, reguliše nivo šećera u krvi.
Listići se koriste za napitke i supe, a prah kao dodatak jelima i takođe u raznim napicima.
Recept:
Namirnice za  testo:
 1. Ražano organsko brašno 4 šolje / ako želite malo mekši hleb dodajte speltu i heljdu
 2. Prah reishi gljive 1,5 supena kašika
 3. Himalajska so – 1/2 supene kašike
 4. Psilijum ljuspice 1 supena
 5. Topla voda – 1,5 do 2 šolje
 6. Hladno ceđeno suncokretovo ulje – 1/3 šolje
Priprema:
 1. Sjediniti namirnice i umesiti testo
 2. Ostaviti da stoji pod celofanom min 30 min
 3. Premesiti
 4. Oblikovati zemičke željene veličine
Namirnice za dodatke :
 1. Susam
 2. Mak
 3. Aktivni ugalj
 4. Biber sa jestivim cvećem
 5. Kajen paprika
 6. Kari
 7. Kurkuma
Priprema:
 1. Svaku zemičku premažite uljem i pospite dodacima/ začinima po izboru *Za ravnomerno posipanje možete koristiti cediljku za čaj
 2. Peći u dobro zagrejanoj rerni 45 min na 200 C
❤❤❤

Veganska ishrana nije samo soja – iako vegani jedu samo biljne proizvode, to ne znači da ne mogu jesti pomfrit, testeninu, palačinke, sushi (bez ribe) i pizzu. “Čoveče, pa oni su kao mi!” Da…jesu??