BALKANSKI SUSHI

iPhoto by Nevena Veselinović

BALKANSKI SUSHI

 • null

  90 min

 • null

  Zdrava hrana, Maxi

 • null

  350 din

 • null

  Ne sadrži gluten

Balkanski sushi opisuje sve ono što najviše volim. Šarenilo, šarm i ukuse Balkana i jednostavnost i minimalizam Japana. Znam. Potpuno oksimoronski pristup, ali šta ću. To sam ja. Kada kažem Balkan, pre svega mislim na hranu i na toplinu ljudi. Na miris domaćeg peciva, škripu vrata naninog špajza gde sam prosejavala brašno sa vodenice, krunjenje kukuruza i kićenje kukuruznom svilom, sušene paprike i beli luk koji vise na tremu, loženje vatre u 6 ujutru dok se nos koji jedini viri ispod ušuškanog jorgana smrzava, sitan vez iznad umivaonika, ledena voda sa bunara, ukrasne drške od porcelana na fiokama i kredencima, ćilimi i šarene ponjave, slanik od debelog rebrastog stakla, ručno navijanje sata koji stoji u drvenoj kućici, rezbarena singerica sa šahovskom tablom. Sve to i još mnogo više u meni iziaziva reč Balkan. A ceo Balkan i sve što sam navela nekako staje u jednu jedinu sarmu. Savršenu, nezamenljivu. Kraljicu svih jela. Simbol srpske kuhinje. Naši preci su je najčešće pravili od prirodno kiseljenog kupusa u malo soli i bez esencija i hemikalija. Posnu, jer se meso jelo jedva 2 puta godišnje, za Božić i eventualno slavu ako je mrsna.
Često su je pravili od ječma ( od kog su pečenjem i mlevenjem pravili i pravu srpsku domaću kafu) Recept za jednu takvu sličnu sarmu ( doduše sa kinoom umesto ječma 😋) imate na blogu među prvim receptima / na pretrazivaču ukucajte sarma.
Prste ćete polizati kada je probate. Jedan deo pojedite u slast, a deo odvojte da napravite ovaj izvrstan azijsko – srpski specijalitet. Balkanski sarma sushi.
Recept:
Namirnice :
1.recept na blogu – zimske sarmice / pratite recept i zgotovite sarmu
Za  Balkan sushi su neophodne još samo
 1. Nori alge
Priprema:
 1. Svaki list nori alge pažljivo kako se ne bi pocepao stavite na ravnu tvrdu podlogu
 2. Poprskajte / pofatajte ga čistom svežom vodom
 3. Poređajte približno jednako umotane sarme po obodu šire strane lista
 4. Pažljivo prstima gurajući sarmu  ka dlanovima motajte tako da dobijete pravilan i zategnuk obod. Preporučujem da nosite hirurške rukavice / ovde vam nije potrebna trščana podloga za motanje sušija jer sarma već sama po sebi služi kao modla
 5. Kada umotate sve, ostavite da se alga lepo sjedini sa kupusom i nožem koji nije rebrast ☝🏻 pravilno isecite delove
 6. Posuti  dimljenom ljutom paprikom 🌶🌶🌶🔥 i po želji crnim susamom 😋👌🏻👌🏻👌🏻

Veganska ishrana nije samo soja – iako vegani jedu samo biljne proizvode, to ne znači da ne mogu jesti pomfrit, testeninu, palačinke, sushi (bez ribe) i pizzu. “Čoveče, pa oni su kao mi!” Da…jesu??