TALJATELE SA VRGANJIMA I PATLIDŽANOM

iPhoto by Nevena Veselinović

TALJATELE SA VRGANJIMA I PATLIDŽANOM

 • null

  25 min

 • null

  Zdrava hrana, Makrobiotika Kičevska 30, Maxi

 • null

  200 din

 • null

  Ne sadrži gluten

Taljatele su vazda bile moje omiljene testenine. Mada to oscilira..zavisi i od raspoloženja i od sastava paste i načina pripreme. Često pripremam i pene, naročito kada koristim domaći pesto sos sa semenom konoplje umesto pinjola, fusile kada pravim crveni sos od paradajza, a taljatele obično kada koristim  vrganje ili šampinjone. No, suština da sve bude WHOLE – od celog zrna žitarica. Ostalo je stvar ličnog izbora i afiniteta. Integralne / posne / testenine su odlične ne samo zbog toga jer se od njih jednostavno i brzo prave  ukusne paste već i u situacijama kada želite da smanjite ili izbacite brašno iz ishrane. Tada su one odlična alternativa. Nije problem u žitaricama i brašnu, već u industrijskom kvascu, aditivima i glutaminatima koje rafinisano belo brašno sadrži.

Recept:

Namirnice:

 1. Integralne taljatele 150 gr
 2. Crveni luk 1 kom
 3. Patlidžan 1/2
 4. Suvi vrganj 1 /2 pakovanja
 5. Susam
 6. Majčina dušica
 7. Ruzmarin grančica 
 8. Maslinovo i suncokretovo hladno ceđeno ulje
 9. Prah koštica kajsije Macrobiotic.co.rs

Priprema:

 1. Skuvati i procediti taljatele
 2. Dodati im maslinovo ulje, majčinu dušicu i susam
 3. Dinstati na suncokretovom ulju luk, vrganje i patlidžan isečen na kockice /  dodati 1 kašičicu praha koštica kajsije i grančice ruzmarina / sve sjediniti sa taljatelama ? ? ? i uživati u za stomak laganom, a vrrrrlo hranljivom obroku.

Veganska ishrana nije samo soja – iako vegani jedu samo biljne proizvode, to ne znači da ne mogu jesti pomfrit, testeninu, palačinke, sushi (bez ribe) i pizzu. “Čoveče, pa oni su kao mi!” Da…jesu??