MUS OD BOROVNICE I ČOKOLADE

iPhoto by Nevena Veselinović

MUS OD BOROVNICE I ČOKOLADE

 • null

  15 min (bez kuvanja mahunarki za dobijanje akvafabe)

 • null

  Zdrava hrana, Maxi

 • null

  550 din za oko 10 cašica musa

 • null

  Ne sadrži gluten

U pitanju je dezert koji često pripremam ne samo jer je jednostavan, ukusan i vrlo zahvalan za serviranje, već i zato što je dovoljno samo par zalogaja da istinski zadovoljite čulo ukusa i utolite vašu potrebu za slatkišima i to bez jo jo efekta, tj. prekomerne potrebe za dodatnom količinom ( bar do sutrašnjeg dana??)

Ovaj slatkiš možete servirati u činijicama, ali ja preferiram da to bude varijanta -cake in a glass – tj.kolač u čaši jer je atraktivnije i gle čuda, dobijete isto zadovoljstvo sa manjom količinom ☝?️✔️.

S obzirom na to da ga najčešće pravim za ketering varijante ili privatno kada mi dolaze gosti, zastupam i voćnu i čokoladnu varijantu kako bih udovoljila svim ukusima.

Od svih voćnih kombinacija, najbolje se „primila“ ona sa borovnicama i goji bobicama. Tzv. ACAI MUS – varijanta.

O borovnici smo već puno toga čuli, takoreći još  od malih nogu, ali  goji bobice su poslednjih godina HIT u zdravijoj   ishani ( potpuno opravdano) i  u svetu su poznate kao himalajska vijagra ili vučije bobice. Vučije iz razloga jer ih navodno čak i vukovi koji su inače mesojedi povremeno konzumiraju baš zbog njihovog slasnog ukusa i efekta koji iziazivaju ( okrepljuju organizam, ubrzavaju krvotok i cirkulaciju, čiste krv) Nekada je to bila hrana rezervisana samo za careve i azijske velmože, s sada je blago nama dostupna svim smrtnicima? Što se tiče mog utiska o goji bobicama  ( pisala sam već o tome) vrlo su zahvalne u pogledu ukusa i izgleda ( dekorativne su) a što se tiče efekta koji izazivaju, ja ih konzumiram redovno. 2 dnevno ????.  Povremeno i više u ovsenih kaši ili kao dodatak napicima.

Idemo na recept⤵️

Namirnice za Čoko MUS

 1. Sirovi kakao – 1/3 šolje
 2. Kokosov protein 1 supena kašika
 3. Akvafaba 1/2 šolje  / dobro umućena voda od nauta
 4. Kokosov šećer – Fornatura.rs – 4 supene kašike ili po ukusu
 5. Sirovi lešnik – mleveni – 1 supena kašika

Priprema:

 1. Skuvati naut tako sto ćete potopiti da odstoji preko noći i sutradan kuvati  u razmeri 1:4 u korist  vode i kada ostane količina za otp. 1/2 šolje vode skloniti sa vatre, procediti  i ostaviti da se ohladi. Naut odložiti za pravljenje humusa ili dodatak  salati, a vodu ( tzv. akvafabu) iskoristiti za pravljenje musa jer se mikserom od iste može napraviti odličan biljni šlag ili MUS kakav mi ovde pravimo.
 2. Alternativa je kupiti naut u konzervi ( najbolje organski)  i procediti željenu količinu vode
 3. U 1/2 akvafabe dodati sve  suve sastojke ( osim lešnika)  i mutiti uz povećavanje inteziteta miskera otp. 5 do 10 min
 4. Na kraju dodati mleveni  lešnik po vrhu   
 5. Količina dovoljna za 5-6 manjih tekila čašica

Namirnice za ACAI MUS

 1. Sveže borovnice  1 /2 šolje
 2. Chia semenke 3 supene kašike
 3. Akvafaba 1/2 šolje
 4. goji bobice 1 supena kašika
 5. Kokosov šećer – 1.5 supena  kašika ili po ukusu

Priprema:

 1. Samleti borovnuce, goji bobice i šećer  u procesoru
 2. Umutiti akvafabu po istom principu kao što je navedeno u Choko musu s tim sto se ovde Akvafaba muti sama
 3. Posle 5 minuta miksanja dodati chia semenke, šećer i samlevene borovnice
 4. Poslužiti u čašicama ???

                          ?PRIJTNO?

Veganska ishrana nije samo soja – iako vegani jedu samo biljne proizvode, to ne znači da ne mogu jesti pomfrit, testeninu, palačinke, sushi (bez ribe) i pizzu. “Čoveče, pa oni su kao mi!” Da…jesu??