PROTEINSKI KOLAČIĆI

iPhoto by Nevena Veselinović

PROTEINSKI KOLAČIĆI

 • null

  15 min

 • null

  Zdrava hrana, Maxi

 • null

  200 din

Ovaj zdravi slatkiš koji smo pripremali na nedavno održanoj radionici je meni trenutno omiljena varijanta i kao dezert i kao doručak. Ispostavilo se da nisam jedina koja tako misli. Svima se dopada, posebno što se od iste smeše vrlo lako može napraviti i ovsena kaša za doručak i ukusne slatke bombice i kolač pogodan za pečenje koji je praktičan za – take away -varijante i za klince koji će ih slasno pojesti bez da se izmrljaju.

Izvorni recept je za slatke bombice ili lepinjice koje samja ovde napravila 🙂 , a otkriću vam i kako da jednostavno i brzo od dela iste smeše po želji napravite ovsenu kašu za doručak i pečene kolače/ naravno to podrazumeva da napravite duplu ili troduplu dozu

Namirnice:

 1. Ovsene pahuljice / ja koristim bio – ima ih u pakovanju u Maxiu – 200 gr
 2. Mleveni mak – vakum pakovanje –macrobiotic.co.rs
 3. Organski rogač u prahu – 1 supena kašika
 4. Sirovi kakao- 1/2 kafene kašike
 5. Chia semenke – 3 supene kašike
 6. Ječmeni slad – malteks -3 do supenih kašika – zavisi od ukusa i lepljivosti mase
 7. Bademov puter – Macrobiotic.co.rs – 1 supena kašika
 8. Biljno mleko ( ja kombinujem bademovo ili ovseno) – 150 – 200 ml

Priprema:

 1. Samleti ovsene pahuljice do najsitnije teksture
 2. Dodati sve suve sastojke, zatim puter i slad
 3. Dodati mleko
 4. Umesiti masu
 5. Po potrebi, radi razblaživanja i postizanja određene gustine dodati još mleka
 6. Ostaviti masu 10 tak min pre oblikovanja
 7. Uvaljati kuglice u mleveni badem ili u chia semenke mada su odlične i bez valjanja

*za slađu varijantu dodati još ječmenog slada, ali će to razblažiti masu, tako da se opciono može dodati i kokosov šećer. Malteks inače nije puno sladak i pogodan je za mešanje sa drugim preporučljivim zaslađivačima.

Ostatak dobijenih kuglica (mada retko ostane išta 🙂  često preoblikujem ( slepim ih) radi pečenja i pravljenja suvih kolača, ali onda masi dodajem suvo grožđe / goji bobice i obavezno dodatno zasladim jer je posle pečenja ukus neutralniji te ova količina slada nije dovoljna za pečene kolače.

Za ovsenu kašu je neophodno  osnovnu masu  razblažiti biljnim mlekom po izboru i dodati slada i/ili suvog grožđa i drugih bobica po ukusu.

Prijatno!

Veganska ishrana nije samo soja – iako vegani jedu samo biljne proizvode, to ne znači da ne mogu jesti pomfrit, testeninu, palačinke, sushi (bez ribe) i pizzu. “Čoveče, pa oni su kao mi!” Da…jesu??