BIO ZALOGAJI

iPhoto by Nevena Veselinović

BIO ZALOGAJI

  • null

    5 min

  • null

    Zdrava hrana, Maxi, zdrava hrana – Macrobiotic prom Kičevska 30

  • null

    250 din  za 15 većih  canapea

 

Canapei ( mali zalogaji) se uvek nekako vezuju za proslave,  elegantna okupljanja i potpadaju pod  tzv. finger food ketering ili srpski rečeno hranu za pod prst, da nabodeš? Itd.

Iako ih često pravim ( raznih oblika, vrsta i kombinacija namirnica) u okviru svog www.celozrnocatering.com  praktikujem i da udovoljim sebi tako što ću npr. za doručak umesto sendviča pojesti lepo poslužene i dekorisane zalogaje.

Time resavam nekoliko bitnih stavri☝?️?.

Dokazano je da lepo dekorisana hrana inspirise na elegantnije obedovanje, što će reći sporije žvakanje ( koje pomaže varenje i sprečava prejedanje) i omogućava pravi čulni užitak.

Zalogaji su manji i daju mogućnost kombinacije različitih namirnica, pa umesto jednog  ili dva jednolična sendviča vi imate 8 ili više zalogaja sa različitom kombinacijom namirnica za samo jedan obrok. Isti možete oplemeniti nekim potažom, mada sumnjam da ćete biti u stanju jer su zalogaji čiji  ću vam recept  sada otkriti prilično hranljivi i lako zasite. Ps. Ukućani  će prosto da ( moram ovako reći ) da odlepe???, ako ih obradujete sa ovakvim doručkom..a za klince da ne pričam. Prijateljice mi kažu da ih deca zovu vojnici? i stalno traže nove varijante. Posebno vole one sa ražnjićima, tako da ću uskoro podeliti recept i za te varijante..ali pripremite se  za elegantnija  „drvca“ posebno ako je za emotivnog partnera. Čačkalice prosto ne dolaze u obzir ☝?️ ??

Namirnice:

1.beskvasni hleb od celog zrna žitarica // ja nekada pravim sama, nekada kupim FITNESS hleb  od raži i ječma – 1 pakovanje  – upakovan u providni celofan – ima ga u većini prodavnica robe široke potrošnje .. taj posebno jer ima oštre ivice i lepo izgleda kada se iseku trouglići za podlogu

2.humus –  ( ako ne pravite svoj, imate u crevu www.macrobiotic.co.rs)

3.kuvani organski paradajz sa komadićima ( ja u sezoni kuvan sama i ljuštim kožicu, a van sezone koristim organski Bio paradajz iz konzerve – Dheleze iz Maxia ili bilo koji organski koji se može naći u prodavnicama zdrave hrane   

4.kuvani kukuruz šećerac – 1 pakovanje

5.mikro bilje rukole i rotkvice za ukras, zdravlje i ukus @urbanifarmeri ???

Priprema:

1.obrubite ivice i isecite kriške beskvasnog hleba na trougliće željene veličine

2.namažite humus na podlogu ( ukoliko želite dekorativniji  izgled, umesto da namažete celo parče, manjom kašikom nanesite humus na sredinu trougla i on će se svakako malo razliti, ali ne do ivica hleba 

3.na humus dodajte par komadića paradajza i kuvani kukuruz šećerac

4.po vrhu kapnite par kapi hladni ceđenog ulja ( ja sam u ovom slučaju kapnula chia ulje www.incaprodukt.rs )

5.ukrasite mikro biljem ( koje je inače u fazi posle klijanja i kao takvo ima do 40 odsto snažnije dejatvo nitritijenata, minerala i vitamina, a i snažniji ukus)

6.po ukusu pospite sa nekoliko zrna himalajske soli jer je paradajz neutralan, ali je humus začinjen pa budite obazrivi

Prijatno ?

Veganska ishrana nije samo soja – iako vegani jedu samo biljne proizvode, to ne znači da ne mogu jesti pomfrit, testeninu, palačinke, sushi (bez ribe) i pizzu. “Čoveče, pa oni su kao mi!” Da…jesu??