Spirulina & nut sirove bombice

photo by Darko Nikolić

Spirulina & nut sirove bombice

  • null

    15 min

  • null

    Zdrava hrana

  • null

    350 din

  • null

    Ne sadrži gluten

  • null

    100% sirovo

Urme su bogate vitaminima, mineralima i biljnim vlaknima. Ovi ukusni plodovi sadrže biljna ulja, kalcijum, sumpor, gvođže, kalijum, mangan, bakar i magnezijum.

Chia semenke imaju 3 puta više antioksidanata od borovnice, 3 puta više gvožđa od spanaća, 15 puta više magnezijuma od brokolija. 60 odsto masnoća u semenkama su Omega-3 masne kiseline. Ne sadrže gluten. Lešnik je kao i svo koštunjavo voće  izuzetno bogat omega 3 i omega 6 masnim kiselinama. Posebno se preporučuje deci, sportistima, ali i starijima jer je prevencija  srčanom udaru. Kod lešnika je sve lekovito – kora, lišće, cvetne rese i plod. Jezgro lešnika je bogato dragocenim sastojcima, između ostalog vitaminima B grupe, posebno B1 i B6, koji su važni za mišićnu masu i energiju, rad mozga i nervni sistem. Ako se unose u dovoljnoj količini, sprečavaju depresiju, pa se zato lešnik naročito preporučuje trudnicama da bi je izbegle posle porođaja, kada se češće javlja. Spirulina je plavo-zelena slatkovodna alga. Stara je 3,6 milijardi godina što je čini jednim od najstarijih stanovnika Zemlje. Svoje ime dobila je zbog oblika koji liči na spiralu. Puna je proteina, minerala i drugih hranjivih sastojaka pa neki naučnici tvrde da bi mogla rešiti svetski problem gladi opskrbljujući ljude svim potrebnim sastojcima.

Indijski orah bogat je fosforom , gvožđem, magnezijumom i cinkom.

Prema mnogim istraživanjima, indijski orah je odličan za rad bubrega baš zato što njegov oblik podseća na ove organe. Tako na primer, jezgro običnog oraha na prvi pogled liči na mozak zbog čega se smatra da ovaj plod jako dobro utiče na rad mozga.

Pored toga što je dobar za srce ikrvne sudove, indijski orah povoljno deluje i protiv upala, kašlja, povišenog pritiska i šećera u krvi. Bogat je izvor antioksidansa koji su svakom telu neophodni zbog eliminacije slobodnih radikala čije prisustvo u organizmu može izazvati pojavu malignih ćelija.

Namirnice:

Sirovi lešnik – 50 gr
Urme – 25 kom
Organske ovsene pahuljice 20 gr
Sirovi indijski orah 15 gr
Chia seme – 1 kafena kašika
Spirulima u prahu – 10 gr
Lešnikovo mleko 15 ml

Priprema:

  1. Sveže nezaslađene urme potpopiti u lešnikovo mleko, izvaditi koštice

  2. Samleti lešnik, indijski orah i ovsene pahuljice

  3.  Samleti urme i sve sastojke sjediniti i dobro umesiti

  4. Oblikovati bombice ili štanglice

  5.  Po želji uvaljati u lomljeni lešnik

Veganska ishrana nije samo soja – iako vegani jedu samo biljne proizvode, to ne znači da ne mogu jesti pomfrit, testeninu, palačinke, sushi (bez ribe) i pizzu. “Čoveče, pa oni su kao mi!” Da…jesu??