FANTASTIČNA ČETVORKA

KONCEPT FANTASTIČNE ČETVORKE

Koncept fantastične četvorke je ono što za mene predstavlja osnovu zdravije ili manje štetne ishrane (kada su npr. šećeri u pitanju).
Ime svetskog blokbastera je poslužilo kao ideja za lako pamtljiv pojam koji opisuje konzumiranje što kvalitetnijih sastojaka iz četiri osnovne grupe namirnica – SOLI, UGLJENI HIDRATI, ŽITARICE I BRAŠNA, ULJA I MASTI. One su u manje ili više prerađenom obliku zastupljenje u gotovo svim svetskim kuhinjama.

FANTASTIČNA ČETVORKA:

1.  UGLJENI HIDRATI – Ugljene hidrate je najbolje crpeti iz samih namirnica, ali kao najmanje štetan dodatak koristim #organski kokosov šećer, agava sirup, steviju, ječmeni i pirinčani slad i ređe trščani šećer

2. HIMALAJSKA KRISTALNA SO je najčistija i najzdravija so na svetu. Stara preko 250 miliona godina. Nastala je u kristalno čistim himalajskim pećinama. Sadrži 84 elementa koja se nalaze i u našem organizmu, tako da nam je popuno komplementarna i snabdeva naše telo mnogim potrebnim mineralima.

3. ŽITARICE I BRAŠNA OD CELOG ZRNA  – Belo brašno ne sadrži minerale, vitamine i biljna vlakna za razliku od brašna od celog zrna žitarica. Svi ovi sastojci integralnih žitarica su pogodni  za regulisanje metabolizma i održanje ravnoteže u našem organizmu. Najzastupljenija brašna od celog zrna žitarice su od: pšenice, raži, ovsa, ječma, kukuruza, heljde, spelte, kinoe i dr.

4. HLADNO CEĐENA BILJNA ULJA I MASTI – Predstavljaju osnovu zdravije ishrane. Najraspostranjenija su ulja od suncokreta, maslina, košpice grožđa, semena lana, susama, bundeve, kukuruznih klica i dr.

Zajedničke osobine su im da sadrže nezasićene masne kiseline koje učestvuju u sintezi hormona, ulaze u sastav nervnih ćelija i ćelijskih membrana. Raznosači su vitamina A, D, E,K koji se u njima rastvaraju. Vitamini A i E su opšte poznati antioksidanti i borci protiv slobodnih radikala, osnovnih faktora starenja ćelija, vitamin D pomaže kalcijumu i fosforu da stigne do kostiju i zuba, dok K utiče na elastičnost krvnih sudova i bolju cirkulaciju

MOJ IZBOR

BROJ #1 Pored pripreme presnih obroka, zastupam i druge načine pripreme hrane, tj. pržim, pečem, kuvam, “pohujem”,  ali uvek na zdraviji  način (  koristeći nerafinisane biljne masti i ulja, manje štetne ugljene hidrate, himalajsku so, cele žitarice i što više organskog /neprskanog voća i povrća).

BROJ #2 Ne, ne jedem samo salate! ? Jedem sve vrste jela (npr. palačinke od heljdinog ili brašna od kinoe, veganski burek sa sirom od indijskih oraha, ćufte, pljeskavice, burgere od raznog povrća, žitarica i mahunarki, paprikaš od pečuraka i batata, razne paste i pizze, rižota, zdraviji pomfrit, kokice, pravu čokoladu i mnoge druge poslastice ???

BROJ #3 Uživam u hrani i ukusima. Biti vegan ili jesti kao vegan nije i ne mora biti odricanje, već naprotiv, potpuni doživljaj raznovrsnih ukusa i istinski užitak.

…..Pratite #Veganluk i neka vam je na zdravlje!✊?