SIROVA GOJI TORTICA

iPhoto by Nevena Veselinović

SIROVA GOJI TORTICA

 • null

  Zdrava hrana, Maxi, Idea Organic

 • null

  15 min ( 2 h hlađenje)

 • null

  800 din

 • null

  Ne sadrži gluten

Podloga :

Bezglutenske heljdine pahuljice 1/2 šolje, sveže urme 10 kom, banana 1/2  i kokos brašno 5 supenih kašika. ( ako želite da je potpuno raw, heljdine pahuljice zamenite bilo kojim orašastim plodovima, ja preferiram badem, a možete i samo kokos brašnom koji će u kombinaciji sa svežim urmama biti dobra podloga)

Podlogu dobro umesiti rukama utabati u dno nauljene modle.

Odložiti u frižider do pripreme fila.

Fil: 1/2 šolja zamrznutih kupina, 100 gr indijskog oraha ( prethodno potopljen), 100 ml vode i 50 gr pirinčanog slada( jedini bez glutena se može kupiti @dm_srbija ) 20 gr nerafinisanog hladno ceđenog kokos putera (koji nije potpuno otopljen). Sve dobro izblendati i izliti u kalup. Odložiti u zamrzivač na min 2h ili idealno preko noći.

Ukrasiti hrskavim dehidriranim sirovim klicama heljde ( sušene 13h na 40 C) i goji bobicama ( možete ih kupiti u zdravim hranama ili @djumbirsuperfoodbar )

————————

Heljda  je pseudo žitarica koja spada u grupu lisnatog povrća, konkretno  spanaća, ali se priprema kao žitarica i ima sva svojstva istih. Ima izdašnu količinu proteina koji imaju izvrsnu biološku vrednost što znači da su usvojivi za ljudski organizam zbog sadržaja svih aminokiselina. Može se kombinovati sa voćem bez opterećenja probavnog sistema i problema nadimanja. Bogata je gvožđem, bakrom, selenom, magnezijumom, a od vitamina vitaminima B kompleksa, pretežno važnim B6.

Za one koji praktikuju kaše za doručak ili užinu, najbolje je da kupovne ovsene kaše pune šećera zamene npr. domaćom heljdinom kašom od pomenutih sušenih i hrskavih klica pomešanih sa omiljenim voćem ili povrćem. 🍭🍭

Veganska ishrana nije samo soja – iako vegani jedu samo biljne proizvode, to ne znači da ne mogu jesti pomfrit, testeninu, palačinke, sushi (bez ribe) i pizzu. “Čoveče, pa oni su kao mi!” Da…jesu??