BURGER OD PROKLIJALOG ŽITA

iPhoto by Nevena Veselinović

BURGER OD PROKLIJALOG ŽITA

  • null

    25 min

  • null

    Zdrava hrana, Maxi

  • null

    300 din

Vege pljeskavice i “burgeri” uglavnom podrazumevaju kombinaciju  mahunarki, žitarica i povrć, što podrazumeva kuvanje svih namirnica, mlevenje, oblikovanje itd. Neke od njih zahtevaju 24 h potapanja što nije zahtevan posao, ali podrazumeva organizovanost u pripremi. Olakšavajuća okolnost je što se pojavio sjajni Vegapčić nadev koji koristim u pripremi pita, Lazanja, pasti, pa i burgera poput ovog.

Nadev je od klica žita, i sastojaka poput  suvih začina i himalajske soli. Vrlo lako se oblikuje, ali mu je za oblikovanje po želji neophodno dodati neku namirnicu bogatu skrobom. Ja u ovom receptu koristim tapioku ( 0%masti). Ima je u gotovo svim prodavnicama zdrave hrane. 

Recept: 

1. 500 gr VEGAPČIĆ nadeva ( Dis marketi i prodavnice zdrave hrane) 

2. 7 supenih kašika tapioke 

3. 1 tvrdo kuvana pa rendana šargarepa 

4. 1 kafena kašika karija 

Sve sastojke objediniti, umesiti i dodati soli po ukus. Oblikovati burgere težine 40 gr i grilovati poklopljeno kako bi se grilovalo uz parenje. Ili peći u rerni na 200 C 20 min uz okretanje. Može se i pržiti na jako zagrejanom hladno ceđenom ulju suncokreta. 

Veganska ishrana nije samo soja – iako vegani jedu samo biljne proizvode, to ne znači da ne mogu jesti pomfrit, testeninu, palačinke, sushi (bez ribe) i pizzu. “Čoveče, pa oni su kao mi!” Da…jesu??