MUS OD AKVAFABE

iPhoto by Nevena Veselinović

MUS OD AKVAFABE

 • null

  20 min

 • null

  Zdrava hrana, Maxi

 • null

  250 din za 6 porcija

 • null

  Ne sadrži gluten

Najjednostavniji slatkiš je definitivno mus od akvafabe. Naravno  pod uslovom da ste prethodno omogućili uslov za isti i to -kuvajući naut ( leblebiju). Vodica u koji se kuvala ova mahunarka se zove akvafaba, sluzava je i u veganskom svetu zamjenjuje belance. Od nje se jednostavnim mućenjem mikserom dobija pena ili šlag. Ali muti se takoreći bez prestanka nekih 10 do 15 min. Važno  je da voda  bude nesoljena i tako umesto prosipanja dobijate osnovu za jednostavan, ukusan zdraviji slatkiš. Od vremena mućenja zavisi tekstura musa, u zavisnosti od toga da li želite da je više penast ili kremast, tačnije kao šlag. Ukus i boja naravno zavise  od ostalih primesa koje dodajete. Ovaj lepotan od musa u nastavku pored akvafabe ima još nekoliko dodataka koje ga čine ukusnijim, ali imajte u vidu da je za  mus korektnog ukusa dovoljno da u umućenu akvafabu dodate tamni / prirodni šećer i eventualno cimet.
Od leblebija očas posla možete napraviti obrok salatu ili burgere ( recepti u sekciji / obroci i salate). Dakle, sve imamo i ništa se ne baca!

Recept:

Namirnice:

1. Ohlađena voda – akvafaba/  od skuvanih leblebija / 500 ml
2. Agava sirup – 3 supene kašike ili više po ukusu
3. Kokosov nerafinisan puter – 1 supena kašika
4. Puter od lešnika – 1 supena kašika / Macrobiotic.co.rs

Priprema:
1. Mutite akvafabu neprestano 10 – 15 min
2. Dodajete agava sirup, kokosov i lešnikov puter
4. Sve dobro promešajte ili mutite zajedno  još par sekundi
5. Slatkiš gotov ✔️⭐️

Veganska ishrana nije samo soja – iako vegani jedu samo biljne proizvode, to ne znači da ne mogu jesti pomfrit, testeninu, palačinke, sushi (bez ribe) i pizzu. “Čoveče, pa oni su kao mi!” Da…jesu??