TEMPEH SALATA U ČAŠI

iPhoto by Nevena Veselinović

TEMPEH SALATA U ČAŠI

 • null

  25 min

 • null

  Zdrava hrana, Maxi

 • null

  200 din

 • null

  Ne sadrži gluten

Salate i obrok salate su najzdraviji izbor za svaki obrok. Zahvalne su jer mogu da posluže kao doručak, ručak, užina ili lagana večera. Ja posebno ističem one proteinske jer  pored ukusa doprinose sitosti i posebno ako sadrže fermentisane sastojke omogućavaju da naš organizam dobije već gotovu aminokiselinu ( koju bi inače sam organizam morao da stvara) a  koja mu je preko potrebna za RAST I RAZVOJ SVIH ŽIVIH ĆELIJA U NAŠEM ORGANIZMU jer se ista ponovo sintetiše u protein neophodan našem organizmu.

Proteini su pored vode najneophodniji našem telu, učestvuju u izgradnji svih ćelija, a posebno mišića i tkiva. Ne zaboravite da zdravi i jaki mišići nisu potrebni samo fitnes stručnjacima već svakoj živoj osobi. Od njih zavisi i stabilnost i potpora skeleta. Proteini regulišu metabolizam i učestvuju u izgradnji imuniteta.

Sve neophodne proteine životinje  biljojedi ( jedini koje čovek i konzumira) unose putem biljaka. Te ih čovek tako unosi iz druge ruke umesto direktno.  Konzumiramjem raznog mesa, čovek pored  krvi i mokraće koje daju slastan ukus mesu, unosi u organizam i puno koštanog brašna, antibiotika kojima svakodnevno truju životinje i obilje hormona.

Za početak- nabavite SUPER mix 7 biljnih proteina i posebno protein konoplje koje možete unakrsno koristiti i dodavati u jela, napitke, potaže i salate. Organizam će vam biti zahvalan. Posebno u ovom prelaznom periodu. Konopljin protein je biljni pandan lososu i jedini ima neophodni  odnos 1:3 omega 3 i Omega 6 masnih kiselina.

Recept:

 1. Tempeh – fermentisana zrna soje / Macrobiotic.co.rs – 2 šnite / ako ukucate tempeh na pretraživaču na mom blogu izlistaćete sve recepte sa tempehom i detaljnije informacije o njemu
 2. Kinoa – 1 šolja kuvane kinoe
 3. Krastavac 1 kom
 4. Chery paradajz 100 gr
 5. Kuvani organski paradajz / konzerva ili oljuštite paradajz i isecite na krupne komadiće pa izdinstajte sa malo vode 1 čenom usitnenog belog luka i bosiljkom
 6. Super Mix 7 vrsta proteina
 7. Kukuruz šećerac 1/2 šolje
 8. Humus – crevo Macrobiotic.co rs

Ps. Ako ne koristite humus niti drugi namaz, začinite sve tostiranim susamom i himalajskom solju uz dodatak hladno ceđenog ulja bundeve ili suncokreta

Priprema:

 1. Skuvanu i oceđenu ( ohlađenu) kinou staviti na dno čaše // kinoa se kuva u tri puta više vode i dok ne ispari sva voda / prilikom kuvanja dodajte malo soli
 2. Po obodu čaše lepite tanko isečene kolutove dobro opranog krastavaca ( ja ga uvek prilikom pranja potapam i u pročišćenu sodu bikarbonu – bez aluminijuma)
 3. Sloj humusa sa 1 kafenom kašikom Mixa proteina
 4. Zatim kašika kuvanog kukuruza
 5. Sloj kinoe
 6. Cheri paradajz isečen na polovine ređati  tako da su polovine okrenute ka zidu čaše
 7. Humus  + 1 kašika proteina
 8. Kašika kuvanog paradajza
 9. Kukuruz i mrvljeni tempeh
 10. Humus
 11. ✔️
 12. 🥄🥄🥄🥄

Veganska ishrana nije samo soja – iako vegani jedu samo biljne proizvode, to ne znači da ne mogu jesti pomfrit, testeninu, palačinke, sushi (bez ribe) i pizzu. “Čoveče, pa oni su kao mi!” Da…jesu??