TINI SENDVIČ SA KLICAMA

iPhoto by Nevena Veselinović

TINI SENDVIČ SA KLICAMA

 • null

  15 min

 • null

  Zdrava hrana, Maxi, Makrobiotika – Kičevska 30

 • null

  250 din

Sendviči su možda ne najbolja, ali pored smutija definitivno najbrža varijanta za pripremu užine. Čak i kada pri ruci nemate beskvasni hleb od celog zrna žitarica mogu da posluže kupovne integralne pločice ala basket ( u celoj kutiji ima samo 50 ili 100g) što je pandan jednom ili dva parčeta hleba. Kada za fil imate odličan namaz bilo kupovni bilo domaći, odličan ukus nije sporan. Ono što ovu užinu u čini super zdravom su klice npr. piskavice – urbani farmeri ( donose na adresu ??)

Klice su dobre prvenstveno jer se klijanjem kod semena znatno umanjuje nivo fitinske  kiseline koja se nalazi u žitaricama, mahunarkama, semenkama i orašastim plodovima. Zato je namakanje ( potapanje) ili klijanje gotovo obavezno.

Fitinska kiselina osim sto sprečava oslobađanje tako važnog fosfora, vezuje minerale i vitamine iz našeg organizma te oni ne samo da ne služe svrsi već dolazi do njihovog deficita. Posebno kalcijum, gvožđe i cink. A sve navedene vrste namirnica ( mahunarke, orašasti plodovi, semenke, žitarice) imaju tako mnogo neophodnih i preporučljivih sastojaka za naše zdravlje i moramo ih jesti. Dakle, potapanje ili klijanje !

Tri put ura za klice ???

Ps. Jedini brazilski orah ne mora da se potapa niti klija. Ja inače svaki dan po 2 dnevno. Odličan je izvor selena. Osim njega beli luk je od povrća jedini prirodni izvor selena. Pa izvolite ??

Recept:

Namirnice :

 1. Ovesene pločice
 2. Tofu sir sa susamom – Makrobiotika
 3. Vege šunka  bez soje – Makrobiotika
 4. Klice piskavice – grčko seme ?????

Priprema:

 1. Namazati tanak sloj tofu krem sira na pločice
 2. Redjati slojeve tanko isečene vege šunke
 3. Na to posuti klice i uživati u ukusu

Veganska ishrana nije samo soja – iako vegani jedu samo biljne proizvode, to ne znači da ne mogu jesti pomfrit, testeninu, palačinke, sushi (bez ribe) i pizzu. “Čoveče, pa oni su kao mi!” Da…jesu??