SLATKI SENDVIČI

iPhoto by Nevena Veselinović

SLATKI SENDVIČI

 • null

  15 min

 • null

  Zdrava hrana, Mali Kalenić, Maxi

 • null

  200 din

Slatki sendviči ???su nešto što ćete obožavati ako ste ljubitelj slatkiša i brzog doručka, a pogotovo ako imate zahtevne i izbirljive klince kojima je neophodno dodvoriti se kako bi pojeli bar jedno parče ičega bez prenemaganja, prekidanja i odugovlačenja dok se vi npr. spremate za posao ili dnevne obaveze.

Podloga je razume se od beskvasnog hleba od celog zrna žitarica. Ja često pravim svoje veknice, ali u zdravoj hrani takođe možete naći odlične hlebove bez aditiva.  Što se tiče pekara, ponekada podsetim Rogenart. Imaju finu paletu beskvasnih hlebova sa raznim semenkama. Elem, ova kombinacija sendviča sadrži domaći čokoladni namaz ?? / recept u nastavku/ i puter od 100 % lešnika Macrobiotic.co.rs koji nije zaslađen.

Za gornji sloj sam koristila kombinaciju chia semenki i kokosovog brašna. Vrlo je dekorativno, a o dobrobiti istih sam u više navrata pisala. Sveže smokve su izvanredan izvor magnezijuma i B vitamina. Ali! Kakav bi to sendvič bio bez povrća. Srećna sam što već u gotovo svakoj radnji mogu nabaviti upakovane organske zelene salate. Nisu oprane kao klasično pakovano povrće te ih morate sami prati, ali su praktične i što je najvažnije bez pesticida.

Idemo na recept.

Namirnice:

 1. Beskvasni hleb od celog zrna pšenice / raži / ovsa / ječma/ spelte  ( ja ovde imam pšenični ) – 4 parčeta pa seći na trougliće
 2. Puter od lešnika – Macrobiotic – koliko da u srednje tankom sloju namažete parče ???
 3. Sirovi kakao za zdravi kremić – 2 supene kašike
 4. Kokosovo nerafinisano ulje 2 do 3 supene kašike
 5. Kokos protein
 6. Ječmeni slad – 2- 3 supene kašike
 7. Kokosovo brašno
 8. Chia semenke
 9. Sveže smokve – otp 5-7 komada
 10. Kupine oko 5 kom
 11. Miks svežih organskih salata – otp 1 zahvat / šaka 🙂

Priprema:

Zdravi kremić

 1. Sirovi kakao pomešati sa ječmenim sladom ( malteksom) i kokosovim uljem / slada dodati po ukusu
 2. Dodati 1 kafenu kašiku Macrobiotic kokos proteina ( opciono) 
 3. Dobro sjediniti i izmešati

Sendviči:

 1. Na 2 tanko rezane kriške namazati sloj domaćeg kremića
 2. Na druge dve namazati lešnik puter
 3. Na jednu polovinu sendviča staviti sitno seckanu svežih salata i ukrasiti kao na slici chia semenkama i kokosovim brašnom ( u manjim količinama kako ne bi bilo suvo i da bi se normalno moglo sažvakati i progutti)
 4. Na drugu polovinu ređati smokve i kupine
 5. Po želji 1/2 kriške koja je namazana lešnik puterom, a na kojoj nisu smokve preliti sa ječmenim sladom prethodnorazmućenim sa malo vode  kako bi se dobilo na  slatkoći jer je lešnik puter neutralnog ukusa/ nije zaslađen
 6. Najpraktičnije je kriške iseći na trougliće pre ili posle nanosa namaza i ostalih slojeva 
 7. ???????

Veganska ishrana nije samo soja – iako vegani jedu samo biljne proizvode, to ne znači da ne mogu jesti pomfrit, testeninu, palačinke, sushi (bez ribe) i pizzu. “Čoveče, pa oni su kao mi!” Da…jesu??