WAKE UP SMUTIĆ

iPhoto by Nevena Veselinović

WAKE UP SMUTIĆ

 • null

  10 min

 • null

  Zdrava hrana, Mali Kalenić, Macrobiotic Kičevska 30, Maxi

 • null

  400 din za 2 napitka i dva pudinga

 • null

  Ne sadrži gluten

 • null

  100% sirovo

Kao što sam i napomenula na Instagram profilu, tokom cele godine, ali pogotovo tokom aktuelnih dana (usled visokih temperatura) neophodna nam je hrana čiji sastojci hidriraju naš organizam. Važno nam je i da s obzirom na hroničan pad pritiska tokom sparnih dana, konzumiramo hranu koja nas čini sposobnim za obavaljanje svakodnevnih aktivnosti, koja nas razbuđuje, ali bez prekomerne količine stimulansa koji prilično zakisele organizam ( cofein). Napitak čiji recept je pred vama je jedan od onih čiji  sastojci upravo doprinose gore navedenom.

Nekoliko reči o namirnicama ??? s obzirom na to da neke nisu bas jeftine, ali se itekako isplate ne samo zbog benefita, već i zbog male količine koja je potrebna na dnevnom nivou te samim tim proizvod dugo traje.

GREEN MIX ( spirulina, hlorela..) košta otp 700 din, a dnevni unos je 1-5 gr. Ukoliko ga koristite svaki drugi ili treći dan, može vam trajati otp.dva meseca. Ove zdrave slatkovodne alge možete zameniti srpskom varijantom zelenog zlata – sokom od mlade pšenične trave ( ili još bolje speltine trave ). Njihova  dobrobit je ogromna ( pospešuju rad štitne žlezde, čiste organizam od teških metala itd).

Avokado je takođe deo ovog napitka i osim ukusa i kremaste strukture on predstavlja značajan izvor biljnih proteina i preporučljivih masti. Ima npr. višestruko više kalijuma i kalorija od banane. Ali znatno manje  ugljenih hidrata☝?️☝?️☝?️. Tako da standardno brojanje kalorija ne znači puno ukoliko ne obraćate pažnju  koji sastav namirnica ulazi u te kalorije. Primera radi, 100 gr badema broji jednaku količinu kalorija kao 100 gr mlečne čokolade pune aditiva i nerafinisanog šećera, dok se u bademu kalorije zbrajaju pretežno na osnovu zdravih masti koje preventivno utiču na sprečavanje začepljenja krvnih sudova i dovođenja do srčanog udara. I naravno te kalorije različito deluju na naš organizam. Badem za razliku od napomenute čokolade ne stvara insulinski šok i ne dovodi do prekomernog nakupljanja tečnosti.

Vezano za avokado- lovite ga na popustu, ali pazite da ne bude previše mekan, tačnije truo. Jedan ceo avokado je dovoljan za čak 4 doze napitka.

Što se HIDRATACIJE tiče… Prema najnovijim istraživanjima GEL VODA ili tzv. ŽIVA VODA koja se pretežno nalazi unutar voća, povrća i prevashodno mlevenih chia semenki ( koje ovde koristimo) predstavlja molekule vode koji na efikasniji način hidriraju naš organizam nego prekomerno nalivanje tečnošću – vodom. Ja doduše uvek preporučujem da se vodite osećajem, pijte kada ste žedni, ali ukoliko žeđ izostane, svakako ne zaboravite hidriranje bilo nezaslanjenom tečnošću u vidu prirodnih biljnih čajeva ( BANCHA jer ne sadrzi tein) ili vodom i limunadom koja osvežava, hidrira i alkalizuje naš organizam.

avokado, agavu, sirovi kakao, mlevene chia semenke, green mix (spirulina, hlorela), mleko i mix proteina

Recept:

Namirnice:

 1. Avokado – 1 polovina
 2. Sirovi kakao – 1 supena kašika
 3. Mlevene chia semenke – 2 supene kašike
 4. Biljno mleko ( ovseno, heljdino..) – 350 ml
 5. Green mix – 1 kafena kašika
 6. Agava sirup – 2 supene kašike
 7. Mix proteina Macrobiotic.co.rs

Priprema:

 1. Sjediniti sve sastojke u procesoru i  izblendati/ može i štapnim mikserom
 2. Dosladiti po ukusu
 3. Ukrasiti celim chia semenkama i listićima sirovog badema

*BONUS Od istih namirnica se pravi odličan puding ( samo sa manjom dozom  biljnog mleka i malo više mlevenih chia semenki???)

Ukrasiti avokadom isečenim na slajs ( tanke kriške ) Odlično za doručak, užinu, a nećete se obrukati ni ako ga poslužite kao dezert.

                    ?Prijatno?

Veganska ishrana nije samo soja – iako vegani jedu samo biljne proizvode, to ne znači da ne mogu jesti pomfrit, testeninu, palačinke, sushi (bez ribe) i pizzu. “Čoveče, pa oni su kao mi!” Da…jesu??