HLADNA SALATA OD SOČIVA

iPhoto by Nevena Veselinović

HLADNA SALATA OD SOČIVA

 • null

  45 min /sa kuvanjem zelenog sočiva

 • null

  Zdrava hrana, Maxi, Macrobiotic Kičevska 30, pijaca, Mali kalenić

 • null

  350  din (za 3-4 porcije salate)

 • null

  Ne sadrži gluten

Aloha??. Bez obzira na ovo musavo  vreme, sva sam nekako u raspoloženju proleća. Vršljam po pijacama, uporna da vozim bicikl i da što više vremena provedem napolju. Ništa neobično za jednu vodoliju, što bi rekao moj prijatelj astrolog. Kaže – vama je uvek dobro, vi niste normalni- ????.. pa ako stručnjak kaže, ne ide  ja da mu protivrečim. Ne znam kako vi, ja ću i veceras vani (normalno, subotu veče sam prespavala, vodolije izlaze nedeljom ?) Imam džentlmenski ufur na balet sezone. To se ne propušta. Posrkala sam moju supicu dana. Izješću još par zalogaja salate pa da smislim šta da obučem, a da ne  izgledam kao vesela pomorandža sa narandžastim turbanom koji sam planirala da stavim. I odustala, razume se. Biće nešto svedenije ?

Nego da se vratim ja sa mode na kuhinju. Iako po ugledu na meterologiju ne izgleda tako .. Sezona je salata. Supa i potaža. Drugi ovonedeljni recept se odnosi na trenutno moj omiljeni potaž. Pa da se ne bih ponavljala sa receptom  za recimo još jedan potaž ili supu iako smatram da je -SOUPING -THE NEW JUICING – dakle u trendu, evo recepta za jednu odličnu salatu. Videćete na fotografijama da je jedem primereno jedenju salate ( iz činije), ali često pravim i salata – sendvič. Na parče beskvasnog hleba od celog zrna žitarica namažem malo 100% kikiriki ili badem putera – proizvođač Macrobiotic (nije svejedno koji je proizvođač). Pre  neki dan sam probala druge proizvođače na nekoj akciji u radnji ( žao mi je da ih imenujem) i em su skuplji em ČASNA PIONIRSKA ( ja sam inače poslednja generacija pionira ) ne liče ni našta. Ukus???! Ali zaista. Nemojte posle da nisam rekla. ?

Uglavnom, parče hleba, puter i kašika salate. Ludilo ??????❤️?

Recept ⤵️

Namirnice:

 1. Zeleno sočivo – 1 šolja
 2. Žuta paprika – 1 kom
 3. Mladi luk – 2 struka
 4. Crveni luk – 1 kom
 5. Bela Kinoa – 1 šolja
 6. Hladno ceđeno ulje kikirikija ( može i suncokreta)- 4 supene kašike
 7. Kelj ??????- 10 listova
 8. Paradajz – 2 veća komada
 9. Himalajska so – 1 do 1,5 supena kašika
 10. Aceto balsamico – 6 supenih kašika

Priprema:

 1. Oprati i očistiti svo povrće
 2. Skuvati sočivo i kinou
 3. Sočivo se kuva u ključaloj vodi bar 40 min
 4. Kinoa se dodaje poslednjih 20 min
 5. Papriku iseći na krupne kocke
 6. Mladi luk na tračice
 7. Crveni luk iseći  klasično na polumesec
 8. Kelj iseći tako da se odvoji koren, pa ga makazama seći na tračice
 9. Paradajz iseći na krupnije kockice ( možete odvojiti srce kako bi bilo dekorativni je) za to birate ne previše mekan paradajz
 10. Kada se skuvana kinoa i sočivo procede i malo ohlade sjediniti sve sa iaeckanim povrćem
 11. Dodati začine
 12. Promešati
 13. Jesti ???

#kelj je pun vitamina i minerala, pretežno A, C i K.. beta karitena, odličan je za detoksikaciju, snižavanje holesterola, smanjenje telesne mase s obzirom na to da takoreći ne sadrži masti. Obiluje vlaknima i zahvaljujući mesnatosti omogućava duže žvakanje što je preduslov za normalno varenje.

Probajte!

Prijatno ❤️

Veganska ishrana nije samo soja – iako vegani jedu samo biljne proizvode, to ne znači da ne mogu jesti pomfrit, testeninu, palačinke, sushi (bez ribe) i pizzu. “Čoveče, pa oni su kao mi!” Da…jesu??