ŠUBARICE OD LEŠNIKA

iPhoto by Nevena Veselinović

ŠUBARICE OD LEŠNIKA

 • null

  5 – 10 min

 • null

  Zdrava hrana, Maxi

 • null

  300 din za 10 – 15 šubarica

 • null

  Ne sadrži gluten

 

S obzirom na to da sam svesna činjenice da svakodnevno postoji mogućnost  da mi se prijede nešto slatko, nastojim da uvek imam bar osnovne namirnice za brze i zdrave slatkiše. U takve spadaju oni presni, koji se em lako i brzo prave em su instant energija za organizam. Često pravim tzv.funkcionalne kolačiće, one koji su pored osnovnih nutritivnih sastojaka obogaćeni i još nekim sastojkom koji izizetno doprinosi organizmu pre svega u biološkom smislu, pre nego ukusom. Tačnije, uopšte nisu  preporučljivog ukusa ????.. U ovom slučaju koristila sam hlorelu. Prah slatkovodne zelene alge je poznat kao „zelena krv“ zbog neverovatne sličnosti sa ljudskim hemoglobinom. Količina za ovu smešu kolača je minimalnia (1,5gr) iz razloga sto je ukus hlorele izrazito jak i gorak. Miriše na travu i teško ju je uklopiti u hranu tako da ne optereti ukus. Ja je kao i maču dodajem i u napitke i salate, ali najčešće u slatkiše i muslije jer je tako lakše savladam urmama, agavom ili kokosovim šećerom.

Služim se maštom i od sličnih sastojaka često umem da napravim potpuno različite kombinacije, od izgleda do ukusa.

U ovom slučaju sam od suvog ostataka hladno cedjenog lesnikovog mleka uz dodatak 100 %  lesnikovog putera ( Macrobiotic.co.rs), hlorele i kokosovog brašna i šećera ( Fornatura.rs) napravila mini šubarice koje su prosto oduševile izgledom i ukusom. Dodala sam naravno i chia semenke, iako nisam morala da ih koristim u praktične svrhe, jednostavno volim da ih osetim u kolačima, a pored toga su izvrstan izvor cinka, gvožđa i drugih minerala.. imate o njima u mojim prethodnim slatkim receptima ( mada ih koristim i kao dodatak slanim jelima).

Manje priče više žvakanja, recept je za dobru probavu ???? prema tome, idemo na recept.

Namirnice:

 1. Mleveni lešnik –  1 veća šolja ( prethodno natopljenog u vodu i procedjenog ili suvi ostatak od pravljenja biljnog mleka koji je svakako vlažan)
 2. 100 % lešnik puter – 3 supene kašike @macrobiotic_prom
 3. banana  -1/2
 4. Hlorela alga – 1 ravna kašičica @macrobiotic_kicevska
 5. Chia semenke – 2 supene kašike
 6. Kokosov šećer @fornatura.rs – 4 supene kašike
 7. Kokosovo brašno – toliko da vam se lepo umesi smeša i da se oblikuju kuglice ili korpice
 8. Uvaljati u kokos i ukrasiti lešnikom *Varijanta bez šećera – 1/3 šolje samlevenih neušećerenih urmi

Priprema:

 1. Sjediniti i dobro umešati mleveni lešnik i lešnik puter
 2. Dodati bananu i dodatno izmešati
 3. Dodati chia semenke, hlorelu (kokosov šećer ili urme) i kokosovo brašno tako da se smeša lepo mesi i da od nje mogu da se oblikuju šubarice
 4. Oblikovati i ukrasiti lešnikom

Prijatno ?

Veganska ishrana nije samo soja – iako vegani jedu samo biljne proizvode, to ne znači da ne mogu jesti pomfrit, testeninu, palačinke, sushi (bez ribe) i pizzu. “Čoveče, pa oni su kao mi!” Da…jesu??