MATCHA SMUTIĆ

iPhoto by Nevena Veselinović

MATCHA SMUTIĆ

 • null

  10 min

 • null
  Maxi, Gatsronom zdrava hrana, Macrobiotic Kičevska zdrava hrana
 • null

  450 din (za 4 do 5 čaša)

 • null

  Ne sadrži gluten

 • null

  100% sirovo

 

Moje pravilo – smutiće za obrok bar 3 x nedeljno☝️️ posebno kao uvod u prolećni detox na bazi hladno ceđenih sokova od voća, povrća i dodataka poput mača čaja – „zelenog zlata“  ??

Da me pitate sada da li sam ga ja nazvala -zeleno zlato- ili sam negde to pročita ne bih znala???, ali taj izraz definitivno najbukvalnije opsijuje  vrednost ove namirnice.

Osim toga što je zdrav i preporučljiv za svakodnevnu konzumaciju, mača čaj ima i spektakularnu jarko zelenu boju.. kolači sa mačom su prava egzotika. ???

Ja ih doduše retko pravim jer zahtevaju malo više zaslađivanja ( urme, malteks, stevija ili  kokos šećer ), iz razloga što mača ima izrazito biljni, malo gorkast ukus trave, ali zato sa mača smutićima – p r e t e r u j e m ???? i u kombinaciji sa određenim voćem nema potrebe dodavati proizvedene šećere.

Idemo na recept.

Namirnice:

 1. urme (sveže neušećerene) – 1/2 šolje
 2. zrele kruške – 3 kom
 3. jabuke -2 kom
 4. mača (japanski zeleni čaj u vidu praha) 4 gr ( 2 kafene kašike) MAX dnevna doza za odrasle
 5. biljno mleko – ja sam koristila indijski orah – 1 do 1,5 šolja

Priprema:

?

Možete sve blenati u bilo kom blenderu ili procesoru, ali ja sam ovde praktikovala da iscedim voće i urme u slowjuicer-u, sokovniku za hladno ceđenje ?www.zeptersrbija.rs jer je nutritivni efekat neuporedivo veći da ne kažem da ga jedino tada ima ( u smislu minerala i vitamina iz voća) jer maču dodajemo mešanjem  na kraju.

Hladnim ceđenjem  ( 40- 80 obrtaja u minuti) dobijamo napitak- izvor vitamina, vlakana i enzima koji se inače prirodno nalaze u voću i povrću koje cedimo. Centrifugalni sokovnici koji se najčešće  koriste za razliku od – slow juicer-a- kidaju mikrostrukturu agruma i čine da u organizam pored pesticida ( ukoliko se koristi prskano voće i povrće) unosimo „prazne“ tj.beskorisne kalorije pa osim lepog ukusa tu nema nikakvog benefita. Ceđenje je preporučljivo i jer se putem hladno cedjenih sokova unose enzimi neophodni za apsorpciju nutritijenata iz voća i povrća, dok je žvakanjem taj proces onemogućen.  Tako da ukoliko možete da priuštite (jer cene  takvih sokovnika otp iznose od  400 do 600 €) ne razmišljate.

Priprema:?

Ja sam se odlučila za Zepter jer:

1.  Nije  glomazan, tih je, lak za održavanje i pranje

 1. Ima najkvalitetnije sečivo sto je vrlo važno posebno usled stalnog kontakta sa voćem i povrćem – najkvalitetniji nerđajući čelik ( Zepter international je kupio najpoznatiju fabriku za proizvodnju elemenata od nerdjajućeg čelika – svetski poznat švedski Solindgen)
 2. Najoptimalniji broj obrtaja –  50 u min ( hladno ceđenje je od 40-80 obrtaja)
 3. Cena mu je takoreći najpristupačnija od svih u ketagoriji hladnog ceđenja + Imaju česte akcije i popuste i postoji mogućnost odloženog plaćanja
 4. I atraktivnog je izgleda i bojeee???

Šta ćete više?. Oni koji me poznaju, znaju da sam vrlo obazriva i odgovorna po pitanju preporuke.. živim i hranim se u skaldu sa onim što propagiram – već petnaest godina i isključivo na osnovu detaljne procene i poređenja odlučujem šta ću  izabrati pre svega za sebe i svoju porodicu, a onda to  i preporučivati drugima.

Priprema??

Tako da, tople preporuke.

➡️➡️➡️Ps. Takodje cedi biljno mleko ( bukvalno za 5 sekundi imate bademovo, lešnikovo ili drugo biljno mleko i automatski odvojen  suvi ostatak od koga ja npr.pravim pite ili granolu/musli ) Bez dodatnog ceđenja, mrljanja, prljanja. Ja sam ODUŠEVLJENA✅.

Apsolutno je – value for money-

I konačno ???? priprema:

 1. Oljuštiti, izblendati  ili hladno iscediti voće i urme( koje ste prethodno natopili u vodi na 30 min)
 2. Dodati mleko i mača čaj
 3. Dobro promešati i pocvoljati ??

Mača je odlična za detoksikaciju ( +mršavljenje ?) smanjuje krvni pritisak, poboljšava koncentraciju. Jedna doza je 10 puta jača od šolje klasičnog kineskog zelenog čaja. Tako da  ne više od 2 do 4 gr dnevno ( za odrasle).

Postoje 2 vrste mače, dobijena od biljke mlađe od 30 godina i ova kvalitetnija od biljke starije od 30 godina koju ja konzumiram ??? Gastronom shop G. Jovanova //može da se kupi u rinfuzi- na meru koliko god grama da želite, a kvalitet je zagarantovan.

Matchaaaaaa???✊??

Veganska ishrana nije samo soja – iako vegani jedu samo biljne proizvode, to ne znači da ne mogu jesti pomfrit, testeninu, palačinke, sushi (bez ribe) i pizzu. “Čoveče, pa oni su kao mi!” Da…jesu??